Поредица ЗАЩО

Нови продукти

Пазителят на светлината

Пазителят на светлината

Цена: 12.00лв.
Специална цена от сайта: 9.00лв.
Отстъпка: 3.00лв. (25.00%)
История на  човечеството

История на човечеството

Цена: 20.00лв.
Специална цена от сайта: 15.00лв.
Отстъпка: 5.00лв. (25.00%)
Черно море бели стени

Черно море бели стени

Цена: 7.00лв.
Специална цена от сайта: 5.25лв.
Отстъпка: 1.75лв. (25.00%)
Плажът на мечтите

Плажът на мечтите

Цена: 10.00лв.
Специална цена от сайта: 7.50лв.
Отстъпка: 2.50лв. (25.00%)
Семейна промоция

Семейна промоция

Цена: 37.80лв.
Специална цена от сайта: 22.68лв.
Отстъпка: 15.12лв. (40.00%)

„Изповедта на един икономически килър” – желязната хватка на корпоратокрацията и българската действителност

Дата: 2013-03-15

 

Излизането на превърналия се в класически труд на Джон Пъркинс -„Изповедта на един икономически килър”, е истинско събитие за българския книжен пазар. Има нещо знаметално в това, че бестселърът се появява у нас паралелно с вълната от  недоволство срещу високите цени на електричеството,  монополистите, както и други корпоративни гиганти. Желанието за промяна понякога обаче не е достатъчно. За да бъде постигната тя са  необходими и знания за същността на процесите, които текат у нас и по света. За тази цел книгата на Пъркинс може да бъде изключително полезна за всеки обществено активен гражданин, който иска да промени статуквото и да потърси едно по-справедливо решение на злободневните проблеми.

 

Корпоратокрацията
Големият прелом в световната политика, преходът на центъра на властта от националните държави, към глобалните корпорации след Втората световна война и последствията за живота на обикновения човек от това са предметът на изследване в разстърсилото света произведение. „Една дума изплува в съзнанието ми, „корпоратокрация”, не бях сигурен дали съм я чувал преди или току що я бях измислил,  но тя като че ли изразяваше идеално характера на новия елит, решил да господства над света. Тя представляваше едно сплотено братство от немногобройна група хора, споделящи общи цели, чиито членове често и с лекота се предвижваха между корпоративни бордове и правителствени постове”, пише Пъркинс, а всичко това няма как да не навява асоциации и с българската политическа действителност.
Според авторът корпоратокрацията се крепи на три стълба: водещите корпорации, международните банки и съзаклятническите правителства.  Ключова роля играят и подчинените на икономическите концерни медии.
Повратната точка настъпва през 1953 година, когато корпоратокрацията за пръв път се появява като глобален политически играч. Тогава са свалени демократично избраният министър-председател на Иран д-р Мохамед Мосадег, както и лидерът на Гватемала Хакобо Арбенс. Прегрешенията и на двамата се състоят в опитите им да защитят интересите на своите държави за сметка на глобалните икономически гиганти. Затова и те са елиминирани – Мосадег след организирана от ЦРУ „Цветна революция”, а Арбенс – с преврат, който също е проектиран от американските служби.

Това са първите първите големи удари на корпоратокрацията, която все повече набира скорост, постепенно се освобождава от опеката на националните правителства и укрепва могъществото си, което става видимо за всички в западното общество през 70-те години на XX век.

Пъркинс започва своя път като икономически килър (economic hit man) през 1971 г.  Тогава той е едва 26-годишен, но бързо се ориентира в обстановката и прави главоломна кариера, издигайки се в йерархията на международната консултатска фирма „Чес. Т. Мейн”  или просто „МЕЙН”. Паралено с това обаче той съдейства за разоряването на икономиките на няколко държави от различни точки на земното кълбо – Индонезия, Еквадор, Панама и др.
Моделът, по който работят Пъркинс и колегите му е прост, но изключително ефективен.

От позицията си на експерти те убеждават конкретните правителства да започнат мащабни инфраструктурни проекти (електроцентрали, язовири, летища, магистрали), които според техните прогнози ще осигурят на страната просперитет и икономически ръст. За да бъде осъществено всичко това „килърите” настояват правителствата на съответните държави да изтеглят многомилиардни кредити, с които на практика остават заробени и под влиянието на транснационалните корпорации за дълги години напред. След известно време става ясно, че обещанията за светло бъдеще не са оправдани, а държавата-жертва изпада в политическа и икономическа зависимост от глобалните корпорации, които по правило действат съгласувано с правителството на САЩ. Така се стига до споразумения за военни бази и контролиране на важни геополитечиски и икономически обекти като Панамския канал. И тук могат да се направят достатъчно аналогии със схемите, разигравани в България през изминалия четвърт век.

Пъркинс свидетелства, как в повечето случаи представителите на местните правителства се съгласяват с условията на корпоратокрацията, срещу лично облагодетелставне. Ако някой все пак реши да упорства, тогава на сцената излизат „чакалите”, които организират отстраняването на президенти като тези на Панама -  Омар Торихос и на Еквадор – Хайме Ролдос, които загиват при мистериозни самолетни катастрови. В случай, че и „чакалите” се провалят, то тогава се прибягва и до преки военни действия. Най-често корпорациите търсят подкрепата на САЩ, за да защитят интересите си, но има и достатъчно случаи, в които те прибягват до помощта на други велики сили.

Дълго време Пъркинс изпълнява възложените му мисии, преди да се оттегли през 80-те години на изминалия век. По-късно той се съгласява мълчанието му да бъде откупено със синекурни консултантски длъжности в големи корпорации, но след атентата на 11 септември 2001 година решава, че няма право повече да бъде безмълвен и запознава света със своите откровения.

„Изповедта на един икономически килър” отдавна е бестелър в САЩ, тя е предмет на огромни дискусии, а правата за филмирането вече са изкупени в Холивуд. „Книгата не е рецепта, а изповед”, споделя  Пъркинс, оставяйки на читателите си мисията да намерят пътя към решение на проблемите, които той конфигурира. Авторът обаче не пропуска да даде и някои свои препоръки в това отношение. „Светът е такъв, какъвто става в мечтите ни”, пише Пъркинс, който вярва, че промяната към по-добро е в ръцете на самите хора.

 

Владимир Трифонов

Количка

Количката е празна.

Статия за Моите пари

Балканската война

Бележити българи

Брайън ТРЕЙСИ

Преизграждане

 

Цена: 11.99 лв.
Специална цена от сайта: 9.00 лв.
Отстъпка: 2.99 лв. (25.00%)

Привлечи и задръж най-добрите!

 

Цена: 9.99 лв.
Специална цена от сайта: 7.50 лв.
Отстъпка: 2.49 лв. (25.00%)

Изяж жабата!

 

Цена: 7.99 лв.
Специална цена от сайта: 6.00 лв.
Отстъпка: 1.99 лв. (25.00%)

Как да постигаме целите си?

 

Цена: 11.99 лв.
Специална цена от сайта: 9.00 лв.
Отстъпка: 2.99 лв. (25.00%)

100-те абсолютни закона на бизнес успеха

 

Цена: 11.99 лв.
Специална цена от сайта: 9.00 лв.
Отстъпка: 2.99 лв. (25.00%)