fbpx

„Не ни търсете“ – една книга за мистерии и житейска мъдрост

„Не ни търсете“ – една книга за мистерии и житейска мъдрост

Мистерии съществуват откакто свят светува, мистерии съществуват и днес. Ако бъдат разгадани, те вече няма да са мистерии. Човекът винаги си е задавал въпроси. Той иска да знае какво е станало, как е станало, защо е станало, кой и кога го е направил, но понякога дори дългогодишните усилия и търсения на хиляди хора не са достатъчни, за да се намерят отговорите. Това обаче не обезкуражава желаещите да ги открият. Напротив, колкото по-загадъчни и необясними са някои случаи или явления, толкова по-силно те провокират любопитството и желанието  на хората да се доберат до истината.

В това отношение любителите да разгадават неразгадаемото имат повод за радост. Те ще получат истински подарък в лицето на книгата на Иво Топалов „Не ни търсете и други загадки, които изумиха света“. Тя съдържа 18 удивителни мистерии, коя от коя по-загадъчни и заплетени, като тайни, заключени със седем катинара, плюс специална допълнителна мистерия- бонус, която е и своеобразен венец на това впечатляващо изследване, което обхваща повече от 400 страници.

„Не ни търсете“ – една книга за мистерии и житейска мъдрост
Иво Топалов

Всички представени истории, с изключение на една, са се случили през последните 120 години, като по-голямата част от тях са непосредствено свързани с нашето съвремие. Подборът на автора не е случаен. В центъра на неговото внимание е настоящето и той е положил огромен труд, за да даде респектираща по своя обем информация, както и допълнителни опции за научаване на още факти по случаите, чрез приложения с QR кодове или поместените в края на книгата линкове към виртуалното пространство. Те ще дадат още много информация на всеки, който се опитва да научи повече за представените истории, а може би и да се превърне в човека, който пръв ще разгадае неразгаданите досега загадки!

Книгата е не просто сборник с мистерии, а едно удивително пътешествие из всички краища на света, както и във виртуалното пространство, което заема все по-значима роля в нашия живот. Разбира се, не е пропусната и темата за възможността да съществуват извънземни цивилизации – именно на нея е посветена специалната бонус глава.

На страниците на книгата читателят ще може да се запознае със своеобразен „букет“ от различни тайни и загадки, които ще провокират неговото въображение и страст към истината. Но това не е просто книга-ребус, а изключително съдържателен и наситен със съдържателна информация труд. В него ценна информация може да получи всеки, който иска да разшири познанията и културата си за съвременния свят. От страниците на книгата става ясно как са възникнали феномени като Bitcoin и OneCoin, какво представляват те всъщност, как функционират и още много полезни, известни или неизвестни за широката аудитория факти за тях, но разбира се, читателят ще научи и за много загадки свързани с тези, а и други явления, които все още очакват някои да ги разреши.

Завладяващото  изследване е наситено с удивителни истории за безследно изчезнали обикновени хора, крупни предприемачи, аферисти или просто обременени от грижи и тревоги личности, които са се стремели да получат любов, известност и признание. Но с това далеч не се изчерпва тематичният обхват – тук са и разкази за различни културни феномени на нашето време, като например страстта да се поглъща максимално количество храна, или пък изцяло виртуални явления – историята Цикада 3301, тук е и смразяваща дъха загадка за изчезналия самолет MH370 на Малайзийските авиолинии.

„Не ни търсете“ не е роман, но много от разказите на страницата на книгата ще бъдат по вкуса на почитателите на романите на ужасите или криминалния жанр – интриги и напрежение по страниците ѝ има в изобилие – но разликата е, че финалът на всяка глава остава открит и всеки читател е свободен да го завърши сам, използвайки своя аналитичен ум и изследователска мисъл.

Разбира се, далеч не всички от представените истории са с привкус на ужас. Напротив, книгата е пъстра и разнообразна, както и света, в който живеем. По парадоксален начин някои от мистериозните случки са направени с благородни подбуди, а човешката природа е представена с всичките ѝ съществуващи противоречия, с вечната борба между тъмната и светлата страна на личността.

„Не ни търсете“ – една книга за мистерии и житейска мъдрост

„Мозъкът обича обясненията, но обича и загадките, и мистериозното“, споделя Иво Топалов, който признава, че „мистериите са изключително трудна тематика“ – „тръгваш да разследваш нещо и докато усетиш си потънал до уши във факти и разнопосочна информация“. Но многобройните трудности не го обезкуражават. Напротив, той сякаш черпи сили и вдъхновение именно от процеса на търсене, преработване и осмисляне на колосално количество данни, чрез които се градят определени хипотези, а след това те се потвърждават или опровергават от чрез неговите обстойно аргументирани разсъждения.

Потъвайки в съдържанието на книгата, читателят няма как и да не почувства впечатляващата  любознателност на автора, неговата жажда да обхване необятното, стремежът му не само да разгадае тайните, но и те да бъдат осмислени и така да помогнат за по-задълбочено развитие на всичко, което е около нас. „Светът е различен, в рамките на последната календарна година или малко повече се случиха толкова много неща, които направиха много книги, научни догми и определени социални поведения и навици нерелевантни“, пише Иво Топалов, който си поставя за цел да направи книга, която да е еднакво интересна както за тинейджъри, така и за хора в разцвета на силите си.

Огромният обем информация, с който работи авторът дава възможност на читателя да научи и още много неща за съвременния свят, например за това как функционират виртуалните валути, какво представляват те или например, че една четвърт от отпечаталите долари в света са емитирани през 2020 г.  Тук има много любопитни факти и размишления за тенденции, проблеми, противоречия, субкултуни феномени или масови психози, случили се в нашето време или преди векове, като например „Тайнствената епидемия, която накара хората да танцуват“, обханала Страсбург в първата половина на XVI век.

Иво Топалов е популярен психолог и консултант по личностно развитие. На пръв поглед новата му книга е с напълно различно тематично направление, но всъщност не е съвсем така. Със сигурност тя ще бъде увлекателна и полезна не само за любителите на мистериите и загадките, а за много по-широка аудитория. Желанието на автора е да представи на читателя истории, които са „близки до човешкото“.  Истории, които приковават вниманието, въздействат стимулиращо за любовта на хората към знанието и за  вечния стремеж да се премине отвъд границата на това, което е известно, да се открият нови хоризонти и пространства за мисълта.

В хода на изложението си на разглежданите мистерии, Топалов умело вплита мисли и афоризми, чрез които изразява своята житейска философия. Той откровено споделя  своите лични знания, опит и препоръки, които могат да бъдат полезни за всеки, който иска да продължи изграждането си като личност, да живее по-красиво и съдържателно.  Авторът не крие, че се стреми да помогне на читателя  „да израсне в посока по-голямо удовлетворение от живота си, да изгради в себе си умението да си поставя и постига цели, както и да възпита в себе си емоционална устойчивост, така че да не се разочарова или срине психически, ако не успее да постигне това, за което мечтае“.

Затова ще е справедливо да се констатира, че „Не ни търсете“ не е просто книга за неразгадани мистерии и загадки, а е и едно своеобразно пътешествие през мисловния свят на автора, който признава, че ще бъде щастлив: „ако някой научи нещо за себе си в процеса на четене и това повлияе положително на живота му“!

Иво Топалов щедро излага пред читателя своите знания и прозрения, натрупани в резултат от дългогодишните му житейски наблюдения и богат професионален опит:

„Това може да обясни много неща в човешката природа, ако една крайност не работи, веднага се мятаме в друга“;

„Когато търсим нещо конкретно, то много често се появява. Мозъкът ни го създава за нас, чрез управлението на избирателния фокус, за да потвърди нашата представа за реалността“;

„Умът ни обича да бъдем прави до степен, в която или ще халюцинираме и ще виждаме несъществуващи неща, или няма да виждаме неща, които са там“;

„Най-сериозната война, която се разразява в момента е войната за нашето внимание. Тя се води всеки ден, по целия свят. Война, в която, боя се, обикновеният човек, няма почти никакъв шанс. И то не, защото е глупав или слаб, а просто защото не знае, че има такава война и още повече, че в крайна сметка най-големият губещ от нея е самият той“;

„Животът е достатъчно интересен, без да се налага да си измисляме и да добавяме към реалността въображаеми събития“.

Независимо, че на определени места в книгата могат да се открият и някои тревожни нотки и дори отделни обезпокоителни тенденции в развитието на човешкото общество като култа към консуматорството, обсебващата роля на социалните медии, стремежа към краткотрайна слава, на каквато и да е цена, или склонността на много хора да се превръщат в неволни играчки в игрите на ловки манипулатори, вярата в светлата страна на човешката природа и във възможността да бъдат оползотворени многобройните позитивни възможности, разкриващи се пред всеки един от нас изглеждат по-силни.

Иво Топалов се определя като „непоправим оптимист“, той е убеден, че смисленото човешко поведение, „макар и да не е на мода в съвременната епоха“  в крайна сметка ще победи. И едноименната история „Не ни търсете“, дала заглавието на книгата и показваща човека откъм светлата му страна, изглежда като едно ярко потвърждение на това!

Владимир Трифонов

 

Поръчайте „Не ни търсете и други загадки, които изумиха света“ тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *